Klepsydry, czyli zegary piaskowe, były używane do odmierzania czasu już od starożytności. W ciągu wieków powstawały różne rodzaje klepsydr, które miały różne zastosowania i różniły się wyglądem.
Rodzaje klepsydr:
Najbardziej popularne były jednogodzinne - Używane do odmierzania dłuższych okresów czasu, na przykład godziny. Były popularne w kościołach, szkołach i sądach.
Klepsydry półgodzinne - Odmierzały 30 minut i były wykorzystywane w podobnych miejscach jak jednogodzinne, ale do krótszych interwałów czasowych.
Klepsydry kwadransowe - Odmierzały 15 minut, często używane w domach i przez lekarzy do odmierzania czasu podczas wizyt.
Klepsydry pięciominutowe i krótsze - Te klepsydry miały zastosowanie w kuchni, popularne przy różnych grach lub przy wyznaczaniu innych krótkich czasowo zadań.
Klepsydry 3-minutowe:
Klepsydry 3-minutowe były bardzo popularne w kuchni, szczególnie do gotowania jajek. Stały się one synonimem "egg timers" (ang. "zegary jajeczne"), ponieważ trzy minuty to często zalecany czas gotowania jajek na miękko.
Klepsydry są używane głównie w celach dekoracyjnych oraz edukacyjnych. Można je znaleźć w:
Domach i biurach:
jako ozdobne elementy wnętrz. Kuchniach:
do odmierzania krótkich okresów czasu. Szkołach i przedszkolach:
jako narzędzia edukacyjne do nauki o czasie.
Grach planszowych:
jako zegary odmierzające czas na ruch gracza.
Wygląd i ozdobność:
Proste klepsydry - Wykonywane były z dwóch szklanych baniek połączonych wąskim przesmykiem, z piaskiem w środku. Były proste i funkcjonalne.
Ozdobne klepsydry - Bardziej ozdobne klepsydry mogły mieć pięknie rzeźbione obudowy z drewna, metalu, lub innego materiału. Często były one dekorowane motywami religijnymi, geometrycznymi lub roślinnymi.
Luksusowe klepsydry - Niektóre klepsydry były dziełami sztuki. Mogły mieć inkrustacje z metali szlachetnych, szkła barwionego, a nawet kamieni szlachetnych.
Początkowo w klepsydrach przesypywał się zmielony czarny marmur, który wcześniej był wygotowywany w winie i następnie suszony w gorące dni na słońcu.
Kommentare